Vissa saker…

January 15th, 2017

Vissa saker skulle man aldrig testat i verkligheten om man visste om att man gjorde det… En gång när jag var ute och flög, kom jag på efter landningen att jag glömt stänga av mobiltelefonen… Katastrof!!!! Men katastrofen uteblev faktiskt. Bevisligen. Vi landade ju fint och mjukt…

En annan gång när jag varit på besök på sjukhuset kom jag på att jag glömt stänga av mobilen när jag kom till utgången! Panik!! Jag lyssnade intensivt men hörde inga larm gå av på livsuppehållande utrustning, men skyndade ändå på stegen ut till parkeringen och försökte diskret dölja mobiltelefonen i fickan när jag väl kommit på det…

free wifi

Maybe…

January 15th, 2017

another planets hell

Thanks universe

January 14th, 2017

Thanks universe! Yesterday I noticed a one hour increase of daylight. It is so much nicer when you can see your hand in front of you five o’clock in the afternoon. Keep up the good work!

Fredag den 13:e

January 13th, 2017

“Friday is my lucky day. I was born, christened, married, and knighted on that day; and all my best accidents have befallen me on a Friday.”

[Winston Churchill]

Vad är det egentligen med fredagar? Fredag är en veckodag som i Norden är, enligt vissa forskare, uppkallad efter den fornnordiska guden Odens hustru Frigg. Andra forskare menar dock att den uppkallats efter gudinnan Freja (som eventuellt var samma gudinna som Frigg).

Skottarna gifter sig gärna på fredagar, eftersom fredagen kopplas samman med kärlek och fruktbarhet. Fredagen var också Frejas dag – eller Venus dag om man var romare; fruktbarhets- respektive kärleksgudinna. När kristendomen tog över fick dock Freja ta sig an rollen som häxa i stället och fredagen blev häxornas sabbat. Fredag kommer efter torsdag och före lördag. Alltså inget direkt konstigt. Men tillsammans med datum 13, så blir det andra bullar…

Fredagen den 13:e anses vara en riktig otursdag. Om fredagen den 13:e sammanfaller med fullmåne anses det av många vara en optimal lyckodag, av andra en olycksdag. Talet 13 anses i sig vara otursdrabbat, likaså fredagen. Både veckodagen och talet anses vara förknippad med gammal gudinnedyrkan (och således av ondo). Misstron och oviljan mot både fredag och talet tretton är gamla, men dessa sammankopplades inte förrän vid mitten av 1800-talet och dök först upp i USA.

Tror du på otur fredag den 13:e?

Vill man ha exempel på fredag den 13:e händelser brukar man dra fram bl.a. Apollo 13-olyckan samt Fairchildolyckan. Somliga påstår att fler olyckor brukar äga rum fredagen den 13:e, just för att att så många jagar upp sig över datumet, så man ska kanske ta det försiktigt idag. Å andra sidan säger Räddningsverket att det är lugnt.

Men vad i all världen har skapat alla dessa fobier? En vanlig teori är att kristna anser att fredag är oturlig för att det var den veckodagen då Jesus ska ha korsfästs. Jo, för honom var det kanske otur iofs. Nummer 13 kan också ses som olycksbådande eftersom det påstås att man var 13 vid den sista måltiden med Jesus. Det anses att betyda otur att vara “13 vid bordet”. Samma rädsla för att samlas 13 på en och samma plats återfinns inom Hinduism.

Tittar vi lite längre tillbaka i historien så var 13 ett illasinnat nummer i nordisk mytologi. Loke blev utan inbjudan till ett sällskap på 12 i Valhalla, därför orsakade han Balders död. Balder var gud över ljus, glädje och försoning. Inte konstigt att världen ser ut som den gör med andra ord. Loke lurade Balders blinda bror, Höder, till att kasta en mistelkvist på Balders bröst. Mistel var det enda livshotande för Balder, som föll död ner.

Egyptierna på faraoernas tid tyckte att 13 betydde tur, eftersom de ansåg att livet utvecklades i 12 steg och 13 var döden. Jo, du läste rätt: döden var en glädjefylld transformation. De är ju inte osannolikt att talets sammankoppling med döden därefter har misstolkats… Inom Tarot så har Döden-kortet siffran 13, men vidhåller samma positiva budskap om transformation. Det faktum att det går 13 måncykler på ett år gjorde också att talet betraktades som positivt till dess att någon kom på att koppla samman det med feminism (13 menstruella cykler på ett år).

Det var fredagen den 13 oktober år 1307 som den franske kungen Filip IV, Filip den Sköne, lät massarrestera medlemmar av tempelherreorden, inklusive stormästare Jacques de Molay, vilket var upptakten till att den upplöstes och bannlystes av Påven. Att hänföra vidskepelsen till detta specifika datum har populariserats av den mycket uppmärksammade boken Da Vinci-koden, en roman som många tagit på blodigt allvar. Upplösningen av tempelherreorden skedde naturligtvis inte över en dag, Jacques de Molay brändes på bål sju år senare på en vanlig sketen måndag, den 18 mars 1314. Tempelherreorden gick under jorden och återuppstod offentligt igen 1705.

Om man är sjukligt rädd för fredagen den 13:e så har man något som heter paraskavedekatriafobi. En ohälsosam rädsla för talet 13 kallas för Triskadekafobi.

Trots idoga försök har ingen lyckats finna dokumentation som styrker en omfattande rädsla för just fredagen den 13:e före  1800-talet, däremot fredag och 13 var för sig. Om människor som levde tidigare än sent 1800-tal uppfattade fredagen den 13:e som speciellt otursam – så finns det alltså inget som bevisar det. Somliga sakkunniga misstänker att fenomenet är helt igenom skapat av 1900-talets media-hype och alltså är en modern företeelse och inget att bekymra sig över. Det är kanske dags att börja lära sig att jonglera med knivar och gå på lina idag!

Oturs-attribut… (osäkert om kvinnan ingår i det).

It’s not…

January 12th, 2017

It’s not what you do, it’s how you do it.
It’s not what you say, it’s how you say it.

Should I…

January 12th, 2017

Should I be right, or should I be polite.

YTTRANDEFRIHET

January 10th, 2017
På förekommen anledning, som det brukar heta. Det är allt fler som har allt mer fel om vad som menas med grundläggande saker – som t.ex. det här med Yttrandefrihet…
• Yttrandefrihet (liksom församlings- och föreningsfrihet) handlar alltid om förhållandet mellan staten och indviden, aldrig om förhållandet mellan individer eller grupper.

• Du kan inte begränsa min yttrandefrihet. Jag kan inte begränsa din yttrandefrihet.

• Yttrandefriheten är grundlagsfäst och formuleras bl a i I FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och Europakonventionen.

• En individ eller grupp kan aldrig begränsa någon annan individs eller grupps yttrandefrihet, det kan endast staten göra. Däremot kan människor skrämmas eller störas från att utnyttja sin yttrandefrihet.

• Att be någon hålla käften är aldrig att begränsa dennes yttrandefrihet, det är att utnyttja sin egen yttrandefrihet.

• Att vägra publicera någons text är aldrig begränsa dennes yttrandefrihet, det är att utnyttja sin egen yttrandefrihet.

• Alla människor i samhället kan utnyttja sin yttrandefrihet med lika stor rätt, i lika hög grad.

• Man kan aldrig ”bryta mot yttrandefriheten”, däremot kan man bryta mot allmän lag när man utnyttjar yttrandefriheten, t ex lagen om ”hets mot folkgrupp” (8:e paragrafen, 16:e kapitlet i Brottsbalken), eller ”störande av allmän sammankomst” (4:e paragrafen, 16:e kapitlet i Brottsbalken).

• Det finns alltså inga bilder, texter eller uttalanden som ”bryter mot yttrandefriheten”. Däremot kan de som sagt bryta mot paragrafer i brottsbalken.

• Yttrandefriheten är inte något som vi har fått, som vi ska vara tacksamma för. Yttrandefriheten är något vi erövrat – vi har skapat den.

• Yttrandefriheten ”vårdas” bäst genom att användas, som allt annat.
Tack till Fredrik Falk som så lätt formulerat det.

Happy New Year ;)

December 31st, 2016

Long time…

December 27th, 2016

suspended

The Ministry Blog has been in a state of suspended animation for a while… No need for alarm. No news is good news. The minister has been somewhat busy with different projects. And on a private note there is the story about the rear axel that folded in november…

 

As long as I live…

December 25th, 2016

“As long as I live I will never understand you creatures. You have no real power, you live at the mercy of forces outside of your control and yet you believe that what you feel, will somehow make it alright.”

Macon Ravenwood