Ministeriet gratulerar dessutom (18/12)

Idag den 18 december gratulerar Ministeriet naturligtvis det ursprungliga namnsdagsbarnet Abraham som haft namnsdag på detta datum sedan 1702. Vid 1901 års namnsdagsreform behöll Abraham dagen i ensamt majestät. 1986-1992 då det blev standard med tre namnsdagsnamn fick Abraham sällskap av Abdon och Gideon. 1993 ändrade så igen och Abraham fick istället dela på dagen tillsammans med Efraim. Vid 2001 års namnsdagsreform återgick man till att ha Abraham som ensamt namnsdagsbarn!

Abraham fanns sedan gammalt på 20 december, men flyttades 1702 till dagens datum, där det har funnits sedan dess. Enligt judisk, kristen och islamisk tro är Abraham hebréernas stamfader. Hebréer är Gamla Testamentets benämning på tidiga Israeliter. Senare har ordet blivit synonymt med judar i allmänhet.

Comments are closed.