Ministeriet gratulerar dessutom (20/12)

Idag den 20 december gratulerar Ministeriet naturligtvis det ursprungliga namnsdagsbarnet Jakob (och Abraham i viss mån) som haft namnsdag på detta datum sedan 1702 (Abraham innan dess). Vid 1901 års namnsdagsreform ersattes Jakob av Israel. 1986-1992 då det blev standard med tre namnsdagsnamn fick Israel sällskap av Gina och Gitte. 1993 ändrade så namnsdagskommittén sig igen och istället fick Moses dela på dagen med Israel. Vid 2001 års namnsdagsreform blev det också den gällande ordningen.

Abraham fanns på dagens datum före 1702, då det flyttades till 18 december, där det har funnits sedan dess. 1702 intog Israel dagen och har funnits där sen dess. Jakob fanns till minne av aposteln Jakob på 25 juli, men före 1901 i formen Jacobus, och har inte flyttats. I denna form fanns det också tidvis på 1 maj, men då till minne av en annan biblisk person. Det fanns på dagens datum från 1702 till 1901 till minne av patriarken Jakob, som också kallades för Israel. 1901 togs det bort från dagens datum, för att enbart finnas på 25 juli och för att bereda plats på patriarkens alternativa namn Israel på dagens datum.

Jakob är enligt Bibeln mytologi israeliternas anfader. Jakob lurade till sig faderns välsignelse från sin bror Esau, tillbringade sedan många år i främmande land, skapade sig en förmögenhet och återvände slutligen till hemlandet. Under en egendomlig strid med en okänd gestalt vid floden Jabbok får Jakob av Gud hedersnamnet Israel. Jakob fick tolv (överlevande) söner, varav flera med sina hustrurs tjänsteflickor Bilha och Silpa (Ähum!). Sönerna grundade Israels tolv ursprungliga stammar. Bland de viktigaste var Benjamin, Ruben, Levi och Juda.

Som en slags Farfar Bush fast i Bibeln, typ…

Comments are closed.