Ministeriet gratulerar dessutom (20/1)

Idag den 20 januari gratulerar Ministeriet naturligtvis de ursprungliga namnsdagsbarnen Fabianus, som fanns, tillsammans med Sebastian, på dagens datum. Fabianus fanns till minne av påven med detta namn som dog denna dag år 250. Vid 1901 års namnsdagsreform ersattes av det av den modernare namnformen Fabian som intog sin namnsdag i ensamt majestät. Vid 1986-1992 då det blev standard med tre namnsdagsnamn fick Fabian sällskap av Lina och Linus som delade namnsdag på dagens datum. 1993 blev det ändringar och Sebastian gjorde comeback tillsammans med Fabian på namnsdagen. Vid 2001 års namnsdagsreform blev det också den rådande ordningen.

Sebastian  finns i vår almanacka till minne av det kristna helgonet Sankt Sebastian. I Legenda Aurea (sammanställd på 1200-talet) berättas om Sebastians död. Kejsaren dömde helgonet till att bindas mitt på ett öppet fält och av soldaterna beskjutas med pilar. Motivet förekommer ofta i konsten.

Enligt en legend skall Sebastian ha överlevt beskjutningen med pilar och därefter vårdats av Irene, änka efter martyren Castulus. När Sebastian hade återhämtat sig, skall han ha konfronterat kejsar Diocletianus för dennes grymhet mot de kristna. Kejsaren lät då stena Sebastian. Han begravdes vid Via Appia.

Comments are closed.