Ministeriet gratulerar dessutom (21/1)

Idag den 21 januari gratulerar Ministeriet naturligtvis de ursprungliga namnsdagsbarnen Agnes, Agneta och Agnetis som alla fanns på denna dag före 1901. Vid 1901 års namnsdagsreform utgick alla utom Agnes som blev kvar i ensamt majestät. Vid 1986-1992 då det blev standard med tre namnsdagsnamn fick Agnes sällskap av Agneta (som gjorde comeback) och Agnar som delade namnsdag på dagens datum. 1993 blev det ändringar igen och bara Agneta och Agnes delade på namnsdagen. Vid 2001 års namnsdagsreform blev det också den rådande ordningen.

Agnes har sedan gammalt funnits på dagens datum och har inte flyttats. Agnetis fanns, vid sidan av Agnes och Agneta, på dagens datum till minne av helgonet Agneta, men utgick 1901. Agneta fanns, vid sidan av Agnes och Agnetis, till minne av ett helgon, på dagens datum före 1901, då det utgick, eftersom det då inte ansågs tidsenligt. 1986 återinfördes det dock på dagens datum och har funnits där sedan dess.

Comments are closed.