Ministeriet gratulerar dessutom (28/1)

Idag den 28 januari gratulerar Ministeriet naturligtvis det ursprungliga namnsdagsbarnet Carolus Magnus som fanns tillsammans med Karl, till minne av den frankiske kungen Karl den store, på dagens datum före 1901. Vid 1901 års namnsdagsreform ersatte Karl i ensamt majestät. Vid 1986-1992 då det blev standard med tre namnsdagsnamn fick Karl sällskap av Karla och Kally. 1993 blev det subtraherat och Karl och Karla delade på namnsdagen. Vid 2001 års namnsdagsreform blev det också den rådande ordningen.

Karl den store (latin Carolus Magnus, franska Charlemagne, tyska Karl der Große), född troligtvis 2 april 742[1] i nuvarande Liège, död 28 januari 814, ärvde den frankiska kungatronen. Han kröntes till romersk kejsare år 800 och är bland de främsta gestalterna i europeisk medeltidshistoria. Karl den stores rike kom att omfatta nuvarande Frankrike, västra Tyskland och norra Italien.

Comments are closed.