Ministeriet gratulerar dessutom (31/1)

Idag den 31 januari gratulerar Ministeriet naturligtvis det ursprungliga namnsdagsbarnet Vigilius som fanns till minne av en biskop i Trident (nuvarande Trento i norra Italien), som 405 blev stenad till döds och helgonförklarad. Vid 1901 års namnsdagsreform infördes istället Ivar som intog dagen i ensamt majestät. Vid 1986-1992 då det blev standard med tre namnsdagsnamn fick Ivar sällskap av Iva och Ivan. 1993 blev det ändringar i schemat och Ivar fick istället sällskap av Joar som delade på namnsdagen. Vid 2001 års namnsdagsreform blev det också den i fortsättningen gällande ordningen.

Ryktet om hans stening verkar vara överdrivet eftersom Wikipedia också berättar att det i november år 545 kom ett kejserligt sändebud och förde Vigilius till Konstantinopel. Han blev kvar där ända till våren år 555, men ska ha avlidit i Syrakusa under återresan. Det sägs inget om någon plötslig sten-överkänslighet.

Comments are closed.