Ministeriet gratulerar dessutom (13/2)

Idag den 13 februari gratulerar Ministeriet naturligtivs det ursprungliga namnsdagsbarnet Agabus fanns till minne av en kristen profet i Apostlagärningarna. Namnet fanns fram till 1901 då det utgick. (Inga förekom också på dagens datum på 1790-talet, men utgick sedan. 1901 infördes det på 25 oktober och har funnits där sedan dess). Vid 1901 års namnsdagsreform ersatte Agne i ensamt majestät. Vid 1986-1992 då det blev standard med tre namnsdagsnamn fick Agne sällskap av Alin och Alina. 1993 blev det ändringar igen och Agne fick istället dela på namnsdagen med Agnar. Vid 2001 års namnsdagsreform blev det istället Ove som fick dela på dagen med Agne. Det finns idag endast en man med förnamnet Agabus. Grattis Agabus!

Agabos (latin Agabus) var en kristen profet på apostlarnas tid. Han är den ende av Nya testamentets profeter som förekommer namngiven i Bibeln. Romersk-katolska kyrkan firar hans minnesdag den 13 februari, medan de östligt ortodoxa kyrkorna firar honom den 8 mars. Enligt traditionen led han martyrdöden i Antiochia.

Comments are closed.