Ministeriet gratulerar dessutom (7/3)

Idag den 7  mars gratulerar Ministeriet förstås det ursprungliga namnsdagsbarnet Perpetua som fanns, tillsammans med Felicitas, till minne av en kristen martyr på dagens datum fram till 1901. Redan innan detta år utgick det, till förmån för Thomas av Aquino, men återinfördes så småningom på dagens datum. Namnet utgick slutgiltigt 1901. Ottilia förekom också redan på 1600-talet i almanackorna på 12 december, efter ett tyskt helgon som var skydshelgon för Alsace (Elsass). 1901 infördes Ottilia där det fanns fram till 1985 i ensamt majestät. 1986-1992 då det blev standard med tre namnsdagsnamn fick Ottilia sällskap av Petra och Petronella. Vid 1993 års namnsdagsreform blev det ändringar och Isidor och Doris delade på namnsdagen. 2001 blev det nyordning och Camilla ersatte i ensamt majestät. Camilla infördes på 20 oktober 1986, men flyttades 2001 till dagens datum.

Det finns idag 23 kvinnor som har förnamnet Perpetua, av dessa har 10 namnet som tilltalsnamn. Det finns även 60 kvinnor som har förnamnet Felicitas, av dessa har 16 namnet som tilltalsnamn. Grattis Perpetua och Felicitas!!

I övrigt noterar Ministeriet att den amerikanske skådespelaren Daniel J Travanti har födelsedag. Daniel har italiensk härkomst, hans föräldrar flyttade till USA och jobbade inom industrin. Under sin tonårstid var Travanti en atlet och mycket duktig student som tog sig vidare via stipendium till både Harvard och Princeton. Travanti är utan tvekan mest känd som poliskomissarien Frank Furillo på Hill Street Station i TV-serien Hill Street Blues som förgyllde tonårstiden för Konstministern.

Comments are closed.