Ministeriet gratulerar dessutom (30/4)

Idag den 30 april på Valborgsmässoafton gratulerar Ministeriet det ursprungliga namnsdagsbarnet Marianus som fanns till minne av en martyr som halshöggs på 200-talet fram till 1859, då det ersattes av den modernare feminina namnformen Mariana. 1986-1992 då det blev mer eller mindre standard med tre namnsdagsnamn fick Mariana sällskap av Marianne och Marina. 1993 blev det bara Mariana och Marianne kvar på valborgsmässoafton. Vid 2001 års namnsdagsreform tog man sitt återgick man till att ha enbart Mariana Tyko på dagens datum. Samtidigt skrotade man dessutom benämningen Valborgsmässoafton som funnits sedan urminnes tider på dagens datum. Men Ministeriets förutsägelse är att den kommer att finnas kvar i folkmun och tradition en god stund framöver ändå. Valborgsmäss firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Det hänger ihop med en kyrklig kult runt den heliga Valborg, men (som vanligt) är det än äldre tradition än så. På hednisk tid firade man i Norden en äldre högtid som var kopplad till de döda. Gränsen mellan de levande och de döda ansågs vara svagast under just denna natt.

Idag noterar Ministeriet också att det är Nederländernas nationaldag (eftersom det är Drottningens födelsedag). Chalmers har sin årliga Cortége genom Göteborg och i Sverige firar vi Konungens födelsedag. I övrigt noteras ett par andra födelsedagar. Ministeriet skänker en speciell tanke och gratulerar i synnerhet: Åke Hodell, Willie Nelson, Larry Niven, Burt Young, Sven Nordqvist och Lars von Trier.

Adolf Hitler gjorde förresten slut på sig själv på dagens datum (1945), och det skulle han kunna gratuleras för.

Comments are closed.