Ministeriet gratulerar dessutom (20/7)

Idag den 20 Juli gratulerar Ministeriet det ursprungliga namnsdagsbarnet Margareta till minne av en martyr vid namn Margareta av Antiokia, som dog år 304. Namnet har funnits på dagens datum sedan gammalt och har inte flyttats. Elias förekom också på dagens datum under 1600-talet, men flyttades 1701 till 17 april, där det har funnits sedan dess. 1986-1992 då det blev mer eller mindre standard med tre namnsdagsnamn fick Margareta sällskap av Margit och Margret (ingen större variation där alltså). 1993 blev det ändringar då Margareta istället fick sällskap av Greta, och det blev den i fortsättningen gällande ordningen.

Idag noterar ministeriet att Apollo 11 idag genomförde den första bemannade månlandningen klockan 20:17:39 UTC 1969. År 1976 landade Viking 1 den första mänskliga farkosten på Mars. Det är idag också Colombias nationaldag (Colombia förklarar sig självständigt från Spanien 1810) och i Norge har man flaggdag och firar H.K.H. Kronprins Haakon Magnus födelsedag. I övrigt noteras lite andra födelsedagar, bland annat Samuel Colt och Laos som 1949 blev självständigt efter varit en fransk koloni. Ministeriet skänker en speciell tanke och gratulerar i synnerhet: Tor Isedal, Nam June Paik, Natalie Wood, Monica Dominique, Carlos Santana, Pontus Gårdinger och Peter Forsberg.

Comments are closed.