MÃ¥rten!


E de MÃ¥rten?

PÃ¥ denna SkÃ¥nska högtidsdag gÃ¥r förstÃ¥s vÃ¥ra tankar till MÃ¥rten och dÃ¥ i form av “MÃ¥rten GÃ¥s“. MÃ¥rten biskop fanns till minne av biskopen och helgonet Martin av Tours, som levde pÃ¥ 300-talet. Minnet av honom lever kvar än idag, genom att man (framförallt i SkÃ¥ne) äter “MÃ¥rtensgÃ¥s“. Dock inte pÃ¥ denna dag, utan igÃ¥r pÃ¥ MÃ¥rtensafton. MÃ¥rtensgÃ¥s (äv. MÃ¥rten) firades förr i hela Sverige, men firas idag främst i SkÃ¥ne. Högtiden firas pÃ¥ liknande sätt pÃ¥ kontinenten, främst i Tyskland. PÃ¥ en klassisk gÃ¥samiddag äter man svartsoppa som förrätt, därefter gÃ¥sen, och till sist skÃ¥nsk ‘eblakaga’ (Äpplakaka, sv. Äppelkaka) som efterrätt.

Läs mer om denna exotiska högtid:
http://www.ministryofart.se/blog/archives/892

Och hur den brukar firas på Ministeriet:

http://www.ministryofart.se/blog/archives/1697

Comments are closed.