Slånbärslikör

Rensa c.a 1 kilo (eller tvÃ¥ liter) slÃ¥nbär och skölj dem och lÃ¥t rinna av. Det divideras om huruvida bären ska “prickas” eller plockas “frostnupna”. Kort o gott kan man plocka dom när dom e mogna o slänga dom i frysen. Dra nytta av den moderna världens uppfinningar och bekvämligheter!

Tag sedan två flaskor och stoppa hälften av slånbären i varje. Häll på 1/2 liter okryddad sprit i varje flaska (t.ex. Vodka).

Förslut flaskorna med kork eller skruvkork eller liknande. Låt stå i c:a 3 veckor. Skaka på dem då och då.

Sila bort bären med hjälp av en silduk eller kaffefilter.

Blanda en sockerlag, genom att koka upp 2 dl vatten och 600 gram socker (per 1 liter slånbärssprit) i en kastrull och koka ihop till en sockerlag. Låt svalna (och kyl) sockerlagen.

Blanda sockerlagen och slånbärsspriten, skaka om och låt gärna stå någon dag. Kryddas med fördel med en smula vanilj (antingen med vaniljsocker eller koka med 2 cm vaniljstång i sockerlagen).

Njut denna gyllenröda gudadryck som “avec” till dessert, “on the rocks” (med is) eller i drinkar. Den kan ocksÃ¥ med fördel njutas som den är, rumstempererad, i ett litet likörglas.

Go tår!

Comments are closed.