Vårdagjämningen är här – Gott Nytt År!

I samband med Vårdagjämningen bör vi ju också nämna “Newroz” eller det Kurdiska nyåret som infaller på vårdagjämningen. Enligt Kurderna är det vårens första dag, och jag hoppas dom har rätt – för nu är jag trött på vintern… Det nya året börjar mellan den 18 mars, till 21 mars eller 22 mars. År 2011 sammanfaller med år 2711 enligt den kurdiska tideräkningen. (Dom ligger en aning före, eller så går bara deras klockor för fort).

Kurderna firar Newroz som en nyårsdag och/eller för att välkomna våren. Släkt, familj, vänner och obekanta träffas under eldfesten för att dansa tillsammans och umgås. Att besöka varandra i hemmen och äta tillsammans är en viktig del av newroz, och inte att förglömma att hoppa över elden! Det låter lite som Valborg, och fasen vet om inte Vikingarna har varit och lärt dom ett och annat om hur man festar…

Men att fira Newroz är däremot förbjudet (!) i Turkiet. Vilka barbarer!! Därför är förstås högtiden politiskt laddad och det brukar årligen uppstå konflikter mellan kurder och den turkiska regeringen… *suck*

Nu undrar förstås den välinformerade läsaren om “Nouruz” som är de iranska folkens nyårsdag (och som infaller på vårdagjämningen). Nouruz firas för att välkomna våren och solens återkomst enligt uppgift av, perser, kurder, balucher, afghaner, tadzjiker och azerier (ber om ursäkt om jag missat någon). Nouruz är nära förknippad med iranska religioner, och i synnerhet zoroastrismen som var statsreligion i det persiska riket under antiken.

Nouruz är nationell högtid i Iran, Afghanistan, Tadzjikistan, Uzbekistan, Azerbajdzjan och Kurdistan. Det finns t.o.m. även kvarlevor i norra Spanien av det persiska nyårsfirandets eldfest. (Musikologen Zaryab introducerade nouruz på den iberiska halvön redan på 800-talet).

Beroende på solens position över horisonten infaller Nouruz (och Newroz) den 20 mars, 21 mars eller 22 mars. Och som sagt sammanfaller år 2011 med år 2711 enligt den kurdiska tideräkningen. Men också med år 2570 enligt den iranska kejserliga kalendern, år 3749 enligt den persiska zoroastriska kalendern (och år 1390 enligt den islamiska solkalendern som är officiell kalender i dagens Iran och Afghanistan). Dom är som vanligt lite efter… År 2010 erkände FN:s generalförsamling den 21 mars som “The International Day of Nouruz”. Generalförsamlingens text beskriver nouruz som “en vårhögtid av Iranskt ursprung som firats i mer än 3 000 år”.

One Response to “Vårdagjämningen är här – Gott Nytt År!”

  1. Ministry Blog » Blog Archive » Vårdagjämningen är här! Says:

    […] är dock ingen nyhet det fanns i många religioner som föregick kristendomen i Europa (läs mer här om t.ex. “nouruz”). Att koppla ihop Vårdagjämningen med jungfru Marias bebådelsedag […]