Hyllesaft! (Saft på fläderblommor)

Fläder växer vilt i stora delar av Sverige och blommar ymnigt. Detta sker oftast under juni månad. Man kan göra saft både på fläderblom och på de fläderbär som bildas, men det vanligaste och enklaste är att man använder blomklasarna.

Flädersaften påstås kunna bota eller förebygga förkylningar och hålla kvar de snälla hustomtarna. Inget av dessa påståenden har bevisats i kliniska tester.

I Skåne kallas fläder ibland hylle och flädersaft kallas således hyllesaft.

30 st fläderblomsklasar
3 st stora citroner
1.5 liter vatten
1.5 kg strösocker
50 g citronsyra (eller annat konserveringsmedel).

1. Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter.

2. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.

3. Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra.

4. Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.

5. Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor.

6. Förvara i kyl. (Den kan också frysas för längre hållbarhet.)

Comments are closed.