PÅSKÖN!

Lukten av en gräsmatta kan inte underskattas.

När man förr i världen ankom till en ny ö, döptes den i enlighet med diverse måttstockar. När man som en annan anländer till en ny ö i påskveckan är det naturligtvis självklart att den borde döpas till påskön. Konstigare saker har ju hänt.

Här på Påskön är det bara att konstatera att det i slutet av Mars är svensk supersommarvärme. Skränande Koltrastar, lummiga gräsmattor och lukten av en nyklippt dito är något i hästväg för svältfödda svenska sinnen. Och nyplockade jordgubbar. Sa jag att det är sommar? Här kan man snacka om ett Sommarland. Säga vad man vill i Skara. Lägenhetshotellet trädgård är ett kapitel för sig själv. Trädgårdens buskar och träd är sådant vi mest är vana vid att se på fönsterbrädor hemma på nordligare breddgrader – och bara som patetiska miniatyrkopior. Inte alls i Bonzai-klass.

Ett tips för hemmapysslare. Stengolv och dricksglas är ingen bra kombination. Bara så ni vet – ni som planerar tjusiga stengolv. Mosaikiska konstverk eller ej. Det räcker att ett glas står på golvet och väter… Ja, ni kan tänka er resten, vatten och glasskärvor i en salig blandning som måste torkas upp. Välj ett mjukare golv. OBS! Detta kommer inte att meddelas på annan plats.

Badrummet är ett annat kapitel för sig själv. Något trångt kanske men i övrigt en luxuös romersk dröm och en orgie i marmor. Handfatet är inte heller någon halvmesyr. Det är ungefär lika stort och lika djupt som ett litet sittbadkar. Men ventilation på badrum tycks vara en överflödig lyx. Visserligen finns det ett stort vädringsfönster man kan öppna ovanför jacuzzikaret. Men det vetter ut i korridoren och känns inte sådär väldigt privat… Det är de små skillnaderna som får en att haja till. På tal om Jacuzzi, det verkar också vara på semester, man får inte många knop ur det i alla fall. Ett diskret morrande är allt som hörs när pumparna slås på.

Man börjar vänja sig en smula med kommersen här, även om den är av det mer aggressiva slaget. Det gäller att stålsätta sig och morskt mota undan allehanda erbjudanden. Om jag skulle äta o dricka lika ofta som alla restaurang- och barbiträden ville så skulle jag mer eller mindre omgående transformeras till ett fyllo som rullande tog mig fram här i byn. Hmmm, det där skulle kunna förklara en hel del faktisk när det gäller det övriga klientelet häromkring…

Förresten. Angående vädringsfönstret i badrummet fick faktiskt godkänt efter test. Jisses, vilken turbofläkt! Nu snackar vi… Och på tal om Turbofläkt. Takfläkten här är av rejäl kaliber med tre hastigheter. ”Turbo”, ”medium” och ”lagom”. Lagom som i ”lagom utan att få örsprång”.

Comments are closed.