Polarnatt

I Kiruna är de just nu mitt i polarnatten. Polarnatt råder nämligen där från den 12:e till 31:e december. Det hör man aldrig ett knäpp om i massmedia!

Polarnatt är motsatsen till midnattssol, och kallas därför också följdaktligen även för midvintermörker. Det innebär att solen aldrig går upp under dygnet; dvs. att den befinner sig under horisonten under hela dygnet. Under polarnatten är solen nere även mitt på dagen (middag), vilket kallas middagsmörker. Polarnatt förekommer i polarområdena (dvs. norr om norra polcirkeln och söder om södra polcirkeln).

Vid nordpolen varar polarnatten från höstdagjämning till vårdagjämning. Strax norr om norra polcirkeln är dock solen så nära under horisonten att det rör sig om skymnings/gryningsljus mitt på dagen. Man måste komma norr om ungefär 72 breddgraden för att det ska upplevas som mörkt mitt på dagen.

I södra polarområdet råder motsvarande förhållanden, men under motsatt halvår och med maximal utsträckning vid norra halvklotets sommarsolstånd (som inträffar under södra halvklotets vinter).

Comments are closed.