World Jump Day at the Ministry (swe)

World Jump Day July 20 was conducted at the Ministry (of course – where else?). Massmedia covered the event and with extra personnel a Jump for better times was performed. (Full story in swedish only).

Jump!
(förkortad artikel:)

LÖBERÖD/VÄRLDEN. Konstnären Fredrik Axwik blir stressad när han tittar på sitt armbandsur och ser att klockan är 12.38.
– Bara en minut kvar, säger han till de andra. Hans granne Bengt skyndar i sällskap med sina söner Isak, fem år, och Axel, åtta år, till den cirkelformade betongplattan omgiven av några vedkubbar. Äldsta sonen Rasmus, tio år, sätter sig däremot i gräset intill. Han har inget emot att hoppa men vill inte göra det på bild i tidningen.

Det är helt tyst, inte så mycket som en vindpust i den trettiogradiga värmen, och allt som syns är sädesfält, träd och baksidan på ett rött stall.

Fredrik Axwik tar ett stadigare grepp om tvååriga dottern på armen, tittar åter på uret och börjar räkna sekunderna.
– Sju, Ã¥tta, nio…elva, tolv – tretton!

De två vuxna hoppar ett par decimeter upp. Högst av alla kommer Axel, någon decimeter högre än övriga.
– Men marken skakar ju inte, säger Axel några sekunder efter landningen.
– Titta i simbassängen. Är det inte ringar på vattnet? säger Fredrik Axwik.

Det kollektiva hoppet är en del av evenemanget World jump day. Enligt dess hemsida ska drygt 600 miljoner personer ha anmält sig för att vara med. Exakt tretton sekunder över 12.39 svensk tid på torsdagen gör alla ett skutt för att därmed ändra jordens omloppsbana. Målet med det är att stoppa den globala uppvärmningen och förbättra klimatet.

Två minuter efter tidpunkten för hoppet dyker en annan granne, tillsammans med sin son, upp.
– Förlåt för att jag är sen. Vi hade lite strul på vägen, säger han.

Axel och Isak står kvar vid den uppumpade simbassängen och är övertygade om att den krusade vattenytan är tecken på att projektet lyckats.

Bengt som driver lantbruk på en av granngårdarna berättar en stund tidigare att det mest är för Fredrik Axwiks skull som de deltar.
– Han är ju konstnär… Men vad är konst? Till utställningen pÃ¥ biblioteket för ett tag sedan spikade Fredrik fast en fjärrkontroll i en träbit och kallade det för konst.
– Det var helt vansinnigt, fyller äldste sonen Rasmus i.
– Som granne får man ställa upp, säger Bengt.

Exakt hur många som har hoppat är oklart. Allt som finns är en hemsida där det står att 600 248 012 personer har anmält att de ska hoppa. (Slut på förkortad artikel, läs hela).
[Fotnot: Den omtalade fjärrkontrollen i artikeln var en av Fredrik Axwik utställd pjäs i en egen utställning – verket var producerat av Lars Vilks]

Comments are closed.