Ministeriet gratulerar (27/8)

Ministeriet gratulerar idag dagens namnsdagsbarn som är Raoul och Rolf.

Raoul
Franskt namn som sägs betyda ”berömd varg” eller ”rådgivande varg”. Raoul är ett mycket ovanligt namn i Sverige, både bland äldre generationer och bland de yngre. År 2003 fick 11 pojkar namnet, varav endast 3 fick det som tilltalsnamn. Den 31 december 2005 fanns det totalt 761 Raoul. Ett år senare fanns det 768 Raoul, så Raoul verkar hålla sin (trots allt svaga) ställning.

Rolf
Fornnordiskt namn som betyder ära och varg. Namnet kommer från fornnordiskan och är en kortform för fornnordiska namn som Rodhulf. Rodhulf är sammansatt av orden hrodr, ”ära” och ulf som betyder ”varg”. Namnet är känt sedan vikingatiden genom Gånge-Rolf som erövrade Normandie år 911 och blev dess första hertig. Förklaringen att det skulle vara en kortform av Rudolf är troligtvis felaktig. Äldsta belägg i Sverige är från en runinskrift från 1000-talet på en sten i Forsheda, Småland:

”Rolf och Äskil reste denna sten efter Livsten, sin fader. Han föll i Skåne vid Gårdsstånga, och de förde honom till Finnheden.”

Namnet var förhållandevis vanligt omkring mitten av 1900-talet och. Namnet var ett modenamn på 1940-talet med de senaste åren har endast någon enstaka pojke per år fått namnet som tilltalsnamn. För c:a 10 år sedan fanns det omkring 65.000 Rolf – men den  31 december 2005 fanns det bara 58.791 Rolf. Rolf har med andra ord tappat mark och verkar nu vara på återgång.

Comments are closed.