Archive for October, 2008

Klatjofs! Lika som bär

Friday, October 31st, 2008

Ibland uppstår dom konstigaste korsreferenserna… som när man sitter och kollar på en science-fiction serie och plötsligt inser att en av huvudpersonerna är på pricken lik en docka i en gammal barndoms-tv-serie. Har ni sett både Beppes Godnattstund och Stargate SG 1 och Stargate Atlantis så kanske ni redan gjort kopplingen. Det lustiga är att det tog verkligen ett bra tag innan jag gjorde kopplingen mellan dessa båda karaktärer. Jag har sett båda serierna i många år. Beppes Godnattstund växte man upp med i 70-talets gryning (1968-1974) och jag har sett om den i flera omgångar. Nu finns den t.o.m. på video här hemma så barnen kan få uppleva “Jättebäbisen i knasluvan”, Busan, Sigrid och alla dom andra. Stargate har jag följt i 11 säsonger eller så…  (det motsvarar nog bortåt 250 avsnitt och 11 års TV-serie produktion). Men trots detta var det först i förra veckan som blixten slog ner. Som en vision trädde det fram och det var plötsligt kristallklart: Hungran och Rodney McCay är “doppelgangers”!!!

Rodney McCay (t.h.) och “Hungran” – Dubbelgångare och det mest osannolika radarparet.

Dom är så fantastiskt lika så det är otroligt att det tog sån tid att se det. Men ibland är det självklara så uppenbart att man missar det… men ju mer jag tänker på det desto mer självklart är det. Både McCay och Hungran tyngs av ett självhävdelsebegär som grundar sig i verkligt självförakt och tvivel på den egna personens duglighet. Båda är ofantligt gnälliga och mjäkiga. Båda törstar efter stöd, bekräftelse och kärlek hos omgivningen. De är dessutom lika som bär – rent utseendemässigt. Det är rent sagolikt att två sådana karaktärer, skilda åt av 30 år och två totalt olika utgångspunkter och TV-kulturer (Kanadensiskt superkult-scifi och svensk 70-tals barnprogram. Med allt vad det innebär…) kan sammankopplas på detta vis.

Nu undrar man förstås bara vad som skulle hända om dessa båda karaktärerna träffades! Tanken är nästan så explosiv att den blåser toppen av skallen av en bara man tänker på det. Tänk om den manodepresssive Strindberg-älskaren Hungran en vacker dag skulle dyka upp på Staden Atlantis i Pegasus-galaxen. Vad sjuttsingen skulle hända då??? Skulle han och McCay komma överens? Skulle två såna giganter kunna få plats i en liten TV-ruta!? (Oavsett om den råkar vara en 97-tums plasmaskärm med runt-om-stereo…). Skulle Hungran kunna tillföra något existensiellt och skulle han kunna ducka för strålpistolerna och överlista aliens?

Ministeriet gratulerar dessutom (31/10)

Friday, October 31st, 2008

Idag den 31 oktober gratulerar Ministeriet naturligtvis det ursprungliga namnsdagsbarnet Qvintinus som funnits på dagens datum före 1901. Vid 1901 år namnsdagsreform ersattes Quintinus av Edit. 1986-1992 då det blev standard med tre namnsdagsnamn fick Edit sällskap av Edgar och Edori – som då hade samtidig namnsdag. 1993-2000 behölls Edit och Edgar och det blev också den gällande standarden vid 2001 års namnsdagsreform.

Wolfgang fanns på dagens datum före 1680, till minne av en biskop i Regensburg på 900-talet. Det utgick och ersattes av Qvintinus som infördes till minne av en romersk missionär och martyr i Gallien på 300-talet.

Ministeriet gratulerar dessutom (30/10)

Thursday, October 30th, 2008

Idag den 30 oktober gratulerar Ministeriet naturligtvis det ursprungliga namnsdagsbarnet Zenobia och Zenobius som funnits på dagens datum mellan före 1901. Zenobius infördes 1680, till minne av en biskop och martyr i Mindre Asien på 200-talet. 1830 utgick namet och ersattes av den modernare, feminina namnformen Zenobia. Före 1680 var det Teonestus som hade namnsdag (mellan 1620 och 1679) och han ersatte då Marcellus som hade namnsdag på dagens datum före år 1620. Vid 1901 år namnsdagsreform intog Elsa dagen i ensamt majestät ersatte Zenobia. 1986-1992 då det blev standard med tre namnsdagsnamn fick Elsa sällskap av  Elsie  och Ilse – som då hade samtidig namnsdag. 1993-2000 behölls Elsa och Elsie. 2001 blev det en ny ordning med Elsa och Isabella som fick dela på dagen.

De övriga som givit namn till dagen vid olika tillfällen geno historien var:

Sankt Marcellus som enligt den kristen traditionen ska ha varit en romersk centurion som avrättats eftersom han svek sin romerska plikt c:a 300 och hellre ville vara kristen. Det finns ett par olika versioner av vem han var och vad han gjorde.

Sankt Zenobius, den första biskopen av Florens (och han levde mellan år 337 och 417). Han var av adlig släkt i Florens och sägs enligt kristna mytologin ha återuppväckt flera döda människor. Ett dött Alm-träd ska dessutom också ha tagit sig och slått ut igen efter att hans döda kropp vidrört den då han bars till sin begravning.

Sankt Teonestus (eller Theophanes) finns det flera helgon som heter. Den troligaste kandidaten var en bysantinsk (turkisk) munk och abbot (grundade ett eget kloster) som dog i början av 800-talet efter att varit fängslad i flera år av Kejsar Leo (Armeniern).

Ministeriet gratulerar dessutom (29/10)

Wednesday, October 29th, 2008

Idag den 29 oktober gratulerar Ministeriet naturligtvis det ursprungliga namnsdagsbarnet Narcissus som funnits på dagens datum före 1901. Vid 1901 år namnsdagsreform ersattes Narcissus av Viola. 1986-1992 då det blev standard med tre namnsdagsnamn fick Viola sällskap av  Vivianne och Vivi – som då hade samtidig namnsdag. 1993-2000 behölls Viola i sällskap med Vivi. 2001 blev det ett steg tillbaka och Viola intog åter dagen i ensamt majestät.

Narcissus fanns i namnsdagslängden till minne av en biskop i Jerusalem på 200-talet. Narcissus (Narkissos) var inom grekisk mytologi en vacker yngling som var son till flodguden Kefissos. Narkissos var så underbart vacker att vem som än såg honom greps av kärlek, men problemet var att han avvisade varje kärlek. (Ungefär som Peter Siepen) 😉 Narcissus blev dömd (av Afrodite) att förälska sig i sin egen spegelbild – efter att inte ha besvarat nymfen Ekos kärlek. Narcissus förtynade till slut inför den damm där han såg sig själv och förvandlades till slut till en pingstlilja som på latin fått hans namn.

Enligt SCB:s namnstatistik finns det bara 1 (en enda) man i Sverige som har förnamnet Narkissos och han bär det dessutom som tilltalsnamn/förstanamn. Det finns också 2 män som har förnamnet Narcissus, dock ingen av dom bär det som tilltalsnamn. Grattis Narkissos och Narcissus!

Sick Minister…

Tuesday, October 28th, 2008

Once again the Minister has come down with a nice autumn-cold. (No wonder the Minister hates this season and suspect he might been born into the wrong climate zone). This time however he went to the doctors immediately, instead of going around dragging this with him and thinking “it might go away”. At the visit to the doctor the verdict came very quickly. Some sort of infection in the airpipes combined with a rhinosinusitis (sinusitis). No beating around the bush (even if the Minister suspects that Bush deserves a beating, or at least being slapped around for a while…).

However. (Sorry for drifting off topic there for a while). Back to the health-issue. This is nothing that a does of penicillin and cortisone (hopefully) can’t cure. Oh, great then, so at least the Minister wasn’t imagining. The Minister will now go back to his laid back position on the couch and think some presidential thoughts.

Ministeriet gratulerar dessutom (28/10)

Tuesday, October 28th, 2008

Idag den 28 oktober gratulerar Ministeriet naturligtvis det ursprung liga namnsdagsbarnet Simon och Judas som funnits på dagens datum före 1901. Vid 1901 år namnsdagsreform fick Simon behålla sin namnsdag i ensamt majestät (kanske för att inte alla längre var så bibelsprängda och inte förstod att det inte var den Judas som avsågs som enligt biblisk mytologi förådde Jesus…). Nåväl. 1986-1992 då det blev standard med tre namnsdagsnamn fick Simon sällskap av Simeon och Simone. 1993-2000  behölls Simon och Simone. 2001 fick det också bli den rådande ordningen.

Simon infördes i namnsdagslängden till minne av Simon Ivraren, som ska ha varit en av Jesus apostlar. Hans helgondag infaller den 28 oktober i västliga kristenheten, medan de orientaliska och ortodoxa kyrkorna firar honom den 10 maj. Simon omnämns i Matteusevangeliet, Markusevangeliet, Lukasevangeliet, och Apostlagärningarna. I olika översättningar benämns han “seloten”, “ivraren” och “kananaios”; dessa ord har samma innebörd, men betyder inte att han tillhörde seloterna, utan anspelar på det faktum att han innan han kallades till apostel ivrade för den mosaiska lagen. Somliga, som Hieronymus, har tolkat tillnamnet som att han var bördig från Kana. I Östortodoxa kyrkan och Orientalisk-ortodoxa kyrkan identifieras han med Nathanael av Kana, och Grekisk-ortodoxa kyrkan menar att han är brudgummen i bröllopet i Kana. Olika samfund har olika uppfattningar om var Simon predikade evangeliet. Det har föreslagits att han verkade som apostel i Samarien, Egypten, Britannien, med fler ställen, och enligt en tradition skall Simon ha efterträtt Jakob som biskop i Jerusalem. Att denne Simon är densamme som biskopen Simon är inte vedertaget. Många legender uppger dock att han led martyrdöden, enligt vissa uppgifter genom att bli itusågad på längden. Se där, ett ursprung till det klassiska trolleritrixet “den itusågade damen” kanske?

Namnet Judas var ett relativt vanligt judiskt namn (på tiden f.Kr för man anta – numera är det nog inte så ppulärt…). Judas infördes i namnsdagslängden till minne av Aposteln Judas Taddeus (eller Judas Jakobs son), som ska ha varit en av Jesus tolv apostlar. På grund av den senare tolkningen har han också identifierats med författaren till Judas brev. Han har därför också identifierats med Judas, Jesu bror, en fråga som är omöjlig att fastställa. Katolska kyrkan håller honom för helgon, med festdag 28 oktober och skyddshelgon för förtvivlade och förlorade fall. Enligt traditionen predikade JUdas Taddeus i Syrien och Mesopotamien, och därefter tillsammans med Simon i Persien, där de båda ska ha lidit martyrdöden.

Judas, Jesu bror är en gestalt i kristen mytologi som ska ha varit halvbror till Jesus, författare till Judasbrevet och inte att förväxla med Judas Iskariot. Judas Iskariot var enligt Nya Testamentet i den bibliska mytologin den av Jesu tolv apostlar som förrådde Jesus och underlättade för de romerska myndigheterna att gripa Jesus. (I konsten avbildas denne “förrädar-Judas” ofta klädd i gult, den färg som fått symbolisera feghet och förräderi). Tillnamnet “Iskariot” skulle kunna betyda “mannen från Kerioth” (en stad i södra Judeen), eller “den falske”. Namnet Judas har blivit en synonym för “svikare” eller “förrädare”.

Bog-Blog

Monday, October 27th, 2008

For some insane reason the “Add Media”-feature in the WordPress version of this blog has ceased working. It’s impossible to upload images into the blog. We are looking into the problem. But it could be worse! The whole site could be down, like the Neuroart.net… For that matter we don’t have any answeres to that problem either! It seems the webmaster have stopped paying for the url… or something…

Ministeriet gratulerar dessutom (27/10)

Monday, October 27th, 2008

Idag den 27 oktober gratulerar Ministeriet naturligtvis det ursprung liga namnsdagsbarnet Sabina som funnits på dagens datum före 1901, tidvis i sällskap av Viktor. Vid 1901 år namnsdagsreform fick Sabina behålla sin namnsdag i ensamt majestät. 1986-1992 då det blev standard med tre namnsdagsnamn fick Sabina sällskap av Sebastian och Sussy. 1993-2000  behölls Sabina men istället i sällskap av Ina. 2001 fick Sabina tillbaka sin namnsdag i ensamt majestät.

Sabina infördes i namnsdagslängden till minne av en romersk martyr från 100-talet. Sabina var en förmögen romersk hednisk änka, som omvändes till kristendomen av sin syriska slavinna Seraphia. Nattetid besökte de katakomberna för att få undervisning i den kristna tron. När Sabina hade blivit döpt upplät hon sitt hus på Aventinen i Rom för de kristnas gudstjänster. Huset fick namnet “titulus Sabinae”. Sabina vördas som helgon inom Romersk-katolska kyrkan.

Seraphia blev en dag avslöjad som kristen och Sabina gick då självmant till de romerska myndigheterna och angav sig själv. Sabina halshöggs den 29 augusti 120.

Viktor – Namnet förekom tidvis både på 6 mars, 19 april och dagens datum före 1692, då det infördes på 22 mars. Där fanns det fram till 1993, då det flyttades till 12 mars, och 2001 flyttades till 22 januari. Viktor var ett namn på en påve bland annat… troligen därför det hamnade i vår namnsdagslängd.

Ministeriet gratulerar dessutom (26/10)

Sunday, October 26th, 2008

Idag den 26 oktober gratulerar Ministeriet naturligtvis det ursprungliga namnsdagsbarnet Amandus som funnits på dagens datum före 1901. Vid 1901 år namnsdagsreform ersattes Amandus av den modernare, feminina namnformen Amanda. 1986-1992 då det blev standard med tre namnsdagsnamn fick Amanda sällskap av Manda och Mandy – som då alltså hade samtidig namnsdag. 1993-2000 behölls Amanda och fick istället sällskap av My. 2001 blev det ännu en ändring i den rådande ordningen och Amanda fick sällskap av Rasmus istället.

Amandus infördes i namnsdagslängden till minne av en missionär i Frankrike och Flandern på 600-talet.

Ministeriet gratulerar dessutom (25/10)

Saturday, October 25th, 2008

Idag den 25 oktober gratulerar Ministeriet naturligtvis det ursprungliga namnsdagsbarnet Crispinus som funnits på dagens datum sen före 1730. 1730 ersattes namnet med den modernare namnformen “Krispin”. Vid 1901 år namnsdagsreform ersattes Krispin av Inga (inga likheter där skulle man kunna säga). 1986-1992 då det blev standard med tre namnsdagsnamn fick Inga sällskap av  Ingalilla och Ingert – som då hade samtidig namnsdag. 1993-2000 behölls Inga i men istället i sällskap med Ingvald. 2001 blev det ett steg tillbaka och Inga och Ingalill fick bli den rådande ordningen (som får råda tills nästa namnsdagsreform).

Crispinus infördes i namnsdagslängden till minne av en romersk martyr som tillsammans med sin bror Crispinianus (föräldrarna verkar inte haft nån vidare fantasi…) blev avrättad. Crispinus och Crispinianus (franska: Saint Crépin et saint Crépinien) var två kristna skomakare i Frankrike under 200-talet, som led martyrdöden (döda 287 i Rom då de kastades i flytande bly; en annan version säger att de blev halshuggna). De vördas som helgon i Romersk-katolska kyrkan, med festdag den 25 oktober. De är skyddshelgon för skomakare. Helgonen är kända för att deras helgondag anförs i William Shakespeares drama Henrik V.