Archive for November, 2009

PRESSRELEASE: ARCHIVE – EBS V, Spinoza kom aldrig till Eslöv

Saturday, November 28th, 2009

Eslöv By The Sea, ARCHIVE V 
“Spinoza kom aldrig till Eslöv”

 
Femte delen av ARKIV-projektet har vernissageEslövs Stadsmuseum söndag 29 november kl 13.00
 

ARKIV-projektet gräver, liksom tidigare, i Eslövs okända historia och har sedan den första utställningen avtäckt och avslöjat åtskilliga häpnadsväckande fakta. Den femte delen är inget undantag från regeln. Del 5 innehåller mycket om filosofins och religionens utveckling i Eslöv, och därmed i resten av världen, eftersom Eslöv förr var det kulturnav runt vilket allting snurrade. Projektet har tidigare bland annat avslöjat: att Eslöv en gång var en badort av internationell rang, en vintersportort av största betydelse samt att Eslövsborna var världens första Globetrotters. I femte delen i utställningsserien berättas den osannolika historien om Eslövs okända förflutna som pilgrimsort.
 
Spinoza kom kanske aldrig till Eslöv, men Muhammed gjorde det. Och Jesus. Och visste du att Andrée kraschlandade ett stenkast från Stortorget i Eslöv? Visste du att Cricket föddes i Eslöv? Detta och mycket mer avhandlas ingående i Eslöv By The Sea, Del 5.
 
ARKIV är konstforskningsprojektet som började sin undersökning 2005 och som haft flera utställningar och interventioner sedan dess. Konstprojektet har också letat sig utanför landets gränser till Kanada där det förevisades under en föreläsningsturné 2007ARKIV-projektet planerades från början i sex delar, men den femte delen i projektet, som nu har premiär, är egentligen den nionde(!). ARKIV är därmed den enda utställningspentalogin i världen bestående av nio delar…
 
 
Välkomna!
 

 
 
(Utställningsvideon bör ses i HQ-läge, fullskärm och med full volym 😉
 

 
ESLÖV BY THE SEA, del 5
 
Utställningstid: 2November 2009 – 28 Februari 2010
Plats: Eslövs Stadsmuseum (vid Stora torg)
Mer info om projektet:

Official Exhibition Video EBS V

Thursday, November 26th, 2009

A short note from the desk of the Minister. Official Exhibition Video is now up and running at YouTube. We are building and preparing every day now for the opening at Sunday kl 13 (1 p.m.) local time Eslöv Town Museum (Eslövs Stadsmuseum).

Peace is not an absence of war

Friday, November 13th, 2009

“Peace is not an absence of war. It is a virtue, a state of mind, a disposition for benevolence.”
[Baruch Spinoza]

Mårten!

Wednesday, November 11th, 2009


E de Mårten?

På denna Skånska högtidsdag går förstås våra tankar till Mårten och då i form av “Mårten Gås“. Mårten biskop fanns till minne av biskopen och helgonet Martin av Tours, som levde på 300-talet. Minnet av honom lever kvar än idag, genom att man (framförallt i Skåne) äter “Mårtensgås“. Dock inte på denna dag, utan igår på Mårtensafton. Mårtensgås (äv. Mårten) firades förr i hela Sverige, men firas idag främst i Skåne. Högtiden firas på liknande sätt på kontinenten, främst i Tyskland. På en klassisk gåsamiddag äter man svartsoppa som förrätt, därefter gåsen, och till sist skånsk ‘eblakaga’ (Äpplakaka, sv. Äppelkaka) som efterrätt.

Läs mer om denna exotiska högtid:
http://www.ministryofart.se/blog/archives/892

Och hur den brukar firas på Ministeriet:

http://www.ministryofart.se/blog/archives/1697