Archive for January, 2010

Snowstorms at the Ministry

Saturday, January 30th, 2010

Today was the second day this week (since Thursday morning) for clearing snow. Today it took “only” 1 hour with the Ministry tractor to dig out and clear the road for traffic again… *sigh*. Last nights storm came from the opposite direction (east) which is the most common wind direction at the Ministry during winter-time. Straight over the Baltic Sea all the way from Russia (with love). Perhaps time to start practice some snowshoeing!

PRESSRELEASE: Relansering EBS V

Friday, January 29th, 2010

Från starten planerades ARKIV-projektet i 6 delar. Del 5 skulle handla om Eslöv och religionen. På den tiden (2004) kändes det som om del 5 riskerade att bli ett sömnpiller. Kanske inte den mest spännande delen, men dock. När sedan tiden gick och de olika utställningsdelarna började avlösa varandra blev jag allt mer betänksam. Kanske fullt naturligt med den danska “Muhammedkrisen” i åtanke och då sedan kollegor och vänner blivit mordhotade av mycket otrevliga och fanatiska människor. Religionen hade helt otippat plötsligt blivit storpolitik och livsfarligt att ens skämta om. Till och med att samarbeta en mordhotad kollega på en utställning väckte ont blod från lokalpolitiker och renderade i förtäckta hot och översitterifasoner. Men självcensur, hot och rädsla får inte bli rådande i ett demokratiskt samhälle. Trots allt bestämde jag mig för att fullfölja den ursprungliga planen och genomföra del 5 som den var tänkt, och berätta den osannolika historien om Eslöv som vallfartsort och presentera artefakter som Muhammeds kniv samt tidigare okända fakta om Jesus, Buddha och Muhammed och deras roller i Eslövs historia.
 
 
Konstnären med Muhammeds Kniv, som visas i Eslöv t.o.m. 28 februari.
 
Missa inte:
 
Eslöv By The Sea, ARCHIVE V 
“Spinoza kom aldrig till Eslöv”
 
Femte delen av ARKIV-projektet har relansering Eslövs Stadsmuseum söndag 31 Januari kl 14.00
 
ARKIV-projektet gräver, liksom tidigare, i Eslövs okända historia och har sedan den första utställningen avtäckt och avslöjat åtskilliga häpnadsväckande fakta. Den femte delen är inget undantag från regeln. Del 5 innehåller mycket om filosofins och religionens utveckling i Eslöv, och därmed i resten av världen, eftersom Eslöv förr var det kulturnav runt vilket allting snurrade. Projektet har tidigare bland annat avslöjat: att Eslöv en gång var en badort av internationell rang, en vintersportort av största betydelse samt att Eslövsborna var världens första Globetrotters. I femte delen i utställningsserien berättas den osannolika historien om Eslövs okända förflutna som pilgrimsort.
 
Spinoza kom kanske aldrig till Eslöv, men Muhammed gjorde det. Och Jesus. Och visste du att Andrée kraschlandade ett stenkast från Stortorget i Eslöv? Visste du att Cricket föddes i Eslöv? Detta och mycket mer avhandlas ingående i Eslöv By The Sea, Del 5.
 
ARKIV är konstforskningsprojektet som började sin undersökning 2005 och som haft flera utställningar och interventioner sedan dess. Konstprojektet har också letat sig utanför landets gränser till Kanada där det förevisades under en föreläsningsturné 2007ARKIV-projektet planerades från början i sex delar, men den femte delen i projektet, som nu har premiär, är egentligen den nionde(!). ARKIV är därmed den enda utställningspentalogin i världen bestående av nio delar…
 
Välkomna!

>>> Officiell Utställnings Video (med musik av Håkan Lidbo)
 
(Utställningsvideon bör ses i HQ-läge, fullskärm och med full volym 😉
 

 
ESLÖV BY THE SEA, del 5
 
Utställningstid: 2November 2009 – 28 Februari 2010
Plats: Eslövs Stadsmuseum (vid Stora torg)
Mer info om projektet:

Olympiaden i Vancouver…

Thursday, January 28th, 2010

Snart drar den Olympiska cirkusen in i Vancouver. Kanske får nu resten av världen lära sig om “Bubble Tea” och “Sunch” (ett i övriga världen tämligen okänt begrepp). Sunch är en sammandragning av sunday lunch (ungefär som “brunch” = breakfast-lunch) och används friskt av restaurangerna i Vancouver. En skylt i förnstret med Sunch och priset säger allt, för dom invigda. Som förstagångsbesökare för några år sedan fattade jag ingenting, men när jag hörde förklaringen var det självklart. Så smart! Att ingen hittat på det tidigare! Det finns inte ens beskrivet på Wikipedia, så okänt är det alltså, och så insatta är ni alla som nu läser detta och kan briljera med era nya världsvana kunskaper.

Vancouver kan i övrigt förmodligen utnämnas till en av dom trevligare städerna i världen. Det tycks som om man ofta bortser ifrån Kanada. Det kanske ligger i skuggan av USA, NHL och allt annat “over there”. Ibland tycker jag dock att Kanada är som USA var tänkt att bli, eller borde vara. Men utan amerikanska politiker och misären. I Vancouver har dock vanligt folk redan fått lida för den olympiska hysterin. Hyrorna har höjts och folk blir vräkta eftersom giriga fastighetsägare ser en chans att hyra ut till olympiad-cirkusen och tjäna stora pengar under en kort tid. Vancouver kan beskrivas ungefär som en Medelhavsstad men med Alperna runt hörnet och med Schweizist ordning och gemyt. Staden är inte överdrivet nybyggd men ståtar ändå med överdådiga skyskrapor i “Downtown”, välskötta byggnader i övrigt och sitt “Skytrain” (en supermodern tågbana vars räls befinner sig högt uppe i luften, nästan som på styltor, vilket bjuder på en oöverträffad utsikt över stan). Det känns mer som att flyga än att åka tåg, och går så otroligt snabbt att man lätt glömmer nästan bort att hålla koll på stationerna. Överallt i staden kan man se de enorma alpina bergen resa sig som en teaterkuliss utanför stan och även mitt i sommaren då det är 30 grader varmt kan man sitta på en uterestaurang och svalka sig med en av stans många fantastiska lokala ölsorter och titta upp mot snötäckta toppar. Det är en smula surrealistiskt, men enormt vackert. Att staden dessutom ligger nära vattnet (Stilla Havet) gör inte omgivningarna mindre pittoreska. Det finns en beach-kultur i Vancouver! I staden finns dessutom en av världens största kinesiskt population utanför Kina och restauranger från världens alla hörn ligger vägg i vägg med lokala småkrogar och caféer. Speciellt på “the Drive” (Commercial Drive) en gata som sträcker sig en bra bit genom nordöstra delen av staden och som även refereras till som “Hippie Heaven” eftersom den innehåller allt från italienska restauranger till bostadsrättshus och otaliga små “Coop” där man kan hitta allt i organiskt odlad väg, björkläsk och mjölk på flaska. För att inte nämna allt genuint hantverk och allehanda skumma små butiker. Jag hoppas verkligen att Vancouver kommer helskinnade ur olympiad äventyret och bevara sin charm när världsmästerskapet i ytlighet dragit vidare till nästa ort.


Vancouver sett från norr genom soldiset (bakom kameran sträcker “North-Hollywood” ut sig där filmstjärnorna har sina hus och strax därefter börjar bergen torna upp sig till över 2000 meters höjd…). Smeknamnet North Hollywood har förresten stan fått eftersom det i Nordamerika bara spelas in mer film i Los Angeles och New York än i Vancouver…

Här är förresten en liten dokumentationsvideo från när Ministern var i Vancouver och (eftersom tidvattnet jobbade emot oss) i blygsamt format framförde Hoppkonst – juni 2007.

EBS V – ongoing!

Tuesday, January 12th, 2010

Don’t forget the 5:th exhibition ARCHIVE (EBS V – Spinoza never made it to Eslöv). The exhibition is ongoing and will have a relaunch on January 31! The exhibition runs until February 28. Don’t miss the untold history of Eslöv…

Jul recept

Wednesday, January 6th, 2010

Under julen har det dykt upp ett par nya varianter på Julrecept på Ministeriet. Här är två nya små godsaker:

Jul Våffla

Våffla med hemmagjord jordgubbssylt och Ris a la Malta.

“Christmas Shandy”

Julmust och öl (välj öl efter egen smak).

(Shandy är en uppfinning från kontinenten (50-50 Öl och läsk, ginger ale eller citronläsk – som Ministern först stiftade bekantskap med under en sommarvistelse i södra England 1980. Ja det var tider det…). En Shandy kallas förresten i Texas för “Gringo Honeymoon”.

I övrigt kan vi tipsa om kombinationen Julmust och Belgisk Choklad.

The last is the first…

Friday, January 1st, 2010

Årets sista fest är årets första baksmälla.

[Gammalt Djungelordspråk]

Så har då årets första dag inletts och den sista på det förra klarats av. Ministeriets Nyårssupé bestod av:

Entrérätt: Gratinerad hummer

Varmrätt: Vildand med tillbehör

Efterrätt: Hallonparfait i melon med kaffe och avec

Vid tolvslaget serverades lite tilltugg till champagnen; crostini med avocadoröra och löjrom, smördegsplattor med fikon, getost och rostad saltmandel kryddad m färsk rosmarin. Dessutom krutonger med hummerröra samt panerade jätteräkor.

MINISTERIET tillönskar er GOTT NYTT ÅR.