Archive for March, 2011

Drink coffee!

Wednesday, March 30th, 2011

“Drink coffee! Do stupid things faster with more energy.”

Boardwalk

Tuesday, March 29th, 2011

Let’s walk the plank… a little flashback from the project Boardwalk in Eslöv.

Pan

Monday, March 28th, 2011

Sometimes you just get the urge…

Is it…

Sunday, March 27th, 2011

“Is it the monster or the creator we should fear?”

Consistency…

Saturday, March 26th, 2011

“Consistency is the last refuge of the unimaginative”

[Oscar Wilde]

1, 2 & 3

Friday, March 25th, 2011

When it comes to Christianity I’m not entirely sure about this Father, Son and The Holy Spirit thing… Is it like a schizophrenic entity? Possessed by evil spirit? Is the Son as guilty as the Father – ARE they the same person? (In that case the Son was talking to himself when addressing the Father on the cross – “Forgive them Father because they don’t know what they are doing”???). Hell, it’s MUCH easier being a heathen. Odin is the Big Cahuna and he knows shit and all his sons will kick your ass (and boil it) if you try any funny stuff. And then some… But the Bible is like a bad Hollywood manuscript with massive wholes in the plot and heaps of playing to the gallery.

Propaganda…

Thursday, March 24th, 2011

Som boende i landets sydligaste landskap har man förmånen att kunna se dansk TV:s digitala marksända utbud. För närvarande är skillnaden i nyhetsrapporteringen väldigt intressant att jämföra. Propagandamaskinen SVT visavi de danska kollegorna DR:s rapportering när det gäller den Japanska kärnkraftsolyckan/olyckorna (och Libyenkatastrofen också för den delen). Det är inte utan att man börjar misstänka att propagandamaskinen inte verkar tro/anse att den svenska kärnkraftsdebatten skulle må bra av för mycket “verklighet”. Med avseende på Libyen-rapporteringen märks det också att Danmark är (aktiva) medlemmar i Nato – när Sverige bara är passiva dito tillhandahållande av övningsfält…

Tid och medvetande

Wednesday, March 23rd, 2011

I en diskussion härom dan kom tiden upp på agendan. Jag påpekade då att frågan är om vi ens är kapabla att uppfatta tidens egentliga natur… En teori är att all tid sker på en gång, men att vi egentligen (och knappt det) bara kan uppfatta här och nu… Det teorin skulle stödja möjligheten att använda en “tidsmaskin” (i brist på ett bättre ord) eftersom det “förflutna” och “framtiden” egentligen sker precis samtidigt som “nu”. Med andra ord lever vi sida vid sida med Neandertalarna, korsriddarna och våra barn-barns-barn-barns-barn på mån- och mars-kolonierna… Det är bara det att vi i vår verklighetsuppfattning inte kan uppleva det på ett fysiskt plan, eller med vårt medvetande.

På tal om medvetande, så är det himla intressant i sig själv, speciellt sett ur ett kvant-perspektiv… Till att börja med, vad är medvetandet? Och vad är fri vilja? När man befinner sig på kvantnivå gäller nämligen inte de vanliga naturlagarna längre… Då kan t.ex. partiklar befinna sig på två olika ställen samtidigt, likväl som att partiklar “smiter iväg” från atomkärnor trots att detta är omöjligt enligt andra förklaringsmodeller (och de rådande naturlagarna). Frågan är ju då om en idé (eller en vilja) verkligen uppstår i medvetandet… (eller om det har nånting med det nyss nämnda supermedvetandet – globala gemensamma medvetandet). Sen kan man ju också fråga sig om det gemensamma medvetandet härstammar från något ytterligare yttre – och inte har med det mänskliga medvetandet att göra alls, utan kanske ett planetärt (s.k. Gaja) eller kosmiskt medvetande… (Medvetenhet antas bygga på komplexitet, ett visst antal atomer/molekyler så finns möjligheten till medvetande – som t.ex. i våra hjärnor som har en helvetes massa hjärnceller – med det är intet om vi jämför med alla partiklar atomer som bygger upp vår planet, vår galax eller vårt universum…)

Flashback Horsy

Tuesday, March 22nd, 2011

Todays flashback is from the winters structural model building of the Equestrian statue in Helsingborg.

http://ministry.novelart.org/#44

Vårdagjämningen är här – Gott Nytt År!

Tuesday, March 22nd, 2011

I samband med Vårdagjämningen bör vi ju också nämna “Newroz” eller det Kurdiska nyåret som infaller på vårdagjämningen. Enligt Kurderna är det vårens första dag, och jag hoppas dom har rätt – för nu är jag trött på vintern… Det nya året börjar mellan den 18 mars, till 21 mars eller 22 mars. År 2011 sammanfaller med år 2711 enligt den kurdiska tideräkningen. (Dom ligger en aning före, eller så går bara deras klockor för fort).

Kurderna firar Newroz som en nyårsdag och/eller för att välkomna våren. Släkt, familj, vänner och obekanta träffas under eldfesten för att dansa tillsammans och umgås. Att besöka varandra i hemmen och äta tillsammans är en viktig del av newroz, och inte att förglömma att hoppa över elden! Det låter lite som Valborg, och fasen vet om inte Vikingarna har varit och lärt dom ett och annat om hur man festar…

Men att fira Newroz är däremot förbjudet (!) i Turkiet. Vilka barbarer!! Därför är förstås högtiden politiskt laddad och det brukar årligen uppstå konflikter mellan kurder och den turkiska regeringen… *suck*

Nu undrar förstås den välinformerade läsaren om “Nouruz” som är de iranska folkens nyårsdag (och som infaller på vårdagjämningen). Nouruz firas för att välkomna våren och solens återkomst enligt uppgift av, perser, kurder, balucher, afghaner, tadzjiker och azerier (ber om ursäkt om jag missat någon). Nouruz är nära förknippad med iranska religioner, och i synnerhet zoroastrismen som var statsreligion i det persiska riket under antiken.

Nouruz är nationell högtid i Iran, Afghanistan, Tadzjikistan, Uzbekistan, Azerbajdzjan och Kurdistan. Det finns t.o.m. även kvarlevor i norra Spanien av det persiska nyårsfirandets eldfest. (Musikologen Zaryab introducerade nouruz på den iberiska halvön redan på 800-talet).

Beroende på solens position över horisonten infaller Nouruz (och Newroz) den 20 mars, 21 mars eller 22 mars. Och som sagt sammanfaller år 2011 med år 2711 enligt den kurdiska tideräkningen. Men också med år 2570 enligt den iranska kejserliga kalendern, år 3749 enligt den persiska zoroastriska kalendern (och år 1390 enligt den islamiska solkalendern som är officiell kalender i dagens Iran och Afghanistan). Dom är som vanligt lite efter… År 2010 erkände FN:s generalförsamling den 21 mars som “The International Day of Nouruz”. Generalförsamlingens text beskriver nouruz som “en vårhögtid av Iranskt ursprung som firats i mer än 3 000 år”.