Archive for November, 2011

Nov 28 – National French Toast Day!

Monday, November 28th, 2011

As everybody knows. Today is the National French-toast Day (U.S. only probably, but it’s a “good” thing every-where). It’s in fact so wide-spread that it is in fact a global concern. It has long traditions that dates back to the Roman Empire in fact. You could argue that the toast survived the Roman Empire… Recipe on the link above. Go make one today! Bon Apetit!

Everybody…

Sunday, November 27th, 2011

“Everybody knows me – at the dump.”
[Tom Waits]

1 month to go…

Thursday, November 24th, 2011

Today it is exactly 1 month till Christmas. Whoha! What ever happened to those 11 months? Yet a year under the belt. Yet a X-mas to cope with. Started your wish-list yet? Bought any presents? Visit the Ministry Yule-blog to get in the spirit of things!

Livet är…

Wednesday, November 23rd, 2011

“Livet är rätt komiskt när man tänker efter… Om man orkar och har fått distans.”

Sverige i veckan som gått

Sunday, November 20th, 2011

Fotbollsarenor och atomkraftverk

Sveriges Justitieminister (Beatrice Ask) sysselsätter sig just nu med hur och huruvida Fotbollsklubbarna ska få bära sina egna kostnader när det gäller polisbevakning. Konstigt nog verkar det som om inte alla är där för att titta på fotbollen som spelas. Istället är det problem med folk som är berusade (eller blir det på plats?). Problem med folk som ska slåss, angripa spelarna på plan – antingen handgripligen eller med diverse vapen som kraftiga sprängladdningar osv. Borde inte detta kunna lösas med att fulla personer helt enkelt portas i fortsättningen?? Visitation och identitetskontroll borde definitivt införas så att sprit, vapen m.m. inte kan föras in. När det är svårare att komma in på ett disco än att ta sig in på en såpass stor offentlig arrangemang som en allsvensk fotbollsmatch är det något som är lite mysko. Fotbollsklubbarna har ett och annat att lära sig av de som arrangerar lika stora, eller större, arrangemang – konserter (och f.ö. på samma arenor!). Man undrar ju om det inte är så att fotbollsklubbarna vill ha lite raj raj på sina tillställningar, och väljer att se åt andra hållet när folk kånkar in kassar med alkoholhaltiga drycker, bengaliska eldar, knallskott och balar med dasspapper. Men oavsett, borde inte Sveriges Justitieminister ha annat (läs: viktigare) för sig? Eller är det så att det finns inga viktigare saker än såhär i Sverige för en Justiteminister?? (Kanske var det inte politiskt korrekt nog att ge sig på torskar och sexhandel med unga flickor?)

Vitala delar av Sveriges Kärnkraft står stilla (ännu en vinter). Som om det vore en handling med en bakomliggande tanke stannar en av våra mer samhällskritiska funktioner av. I år igen. Bland annat på grund av en bortglömd dammsugare (!), och några vattenrör. Dammsugaren i fråga har hittills orsakat 1.8 miljarder i förlust. Det är 1.800 miljoner kronor det. Räkna högt för dig själv till en miljon så förstår du hur mycket det är…. Försök sedan (fortfarande högt) räkna till det ett tusen åttahundra (1.800) gånger. Hur lång tid kan det ta månntro? Och under tiden kan du fundera över om det är någon som inbillar sig att de som driver kärnkraftverket kommer att stå för den här förlusten själv. Eller tror ni att det är troligare att du och jag (vi elkonsumenter) får betala för det på vår elräkning? Dammsugaren skyller man på den mänskliga faktorn – man misstänker att man inte kan skylla på någon person, eftersom denne person eventuellt är för högt upp i hirarkin för att utstå fingerpekning. (Checklista; kolla om något är kvarglömt i kärnkraftverket innan man trycker på startknappen. Check.) Man börjar så smått undra om svensk kärnkraft drivs av Homer Simpson-typer…

When people have something…

Friday, November 18th, 2011

“When people have something you want, you make them your enemy – and then you have the right to take it.”

[C. Knowledge/ Jake Sully]

Det är lätt…

Monday, November 14th, 2011

“Det är lätt att vara tolerant, när man befinner sig i minoritet.”

Vernissage/ invigning FOURCE

Monday, November 7th, 2011

Torsdag 10 november kl 17.00 är det dags för den officiella invigningen, Vernissage om man så vill, av ljuskonstprojektet FOURCE.

Platsen vi valt för detta är det anrika Slättäng, som ligger strax utanför Eslövs tätort. Slättäng är omgärdat av ett antal vindkraftverk lokaliserade i området och som ingår i ljuskonstprojektet – och därför finns det goda möjligheter att kunna få se de belysta verken på invigningens kväll på lite närmare håll.

Vi börjar som sagt kl 17.00 och håller på och minglar och umgås tills alla tröttnat på gigantiska ljusprojekt, tal, berättelser och social samvaro.

Ta gärna med familj, släkt, vänner och kollegor – berätta för dom som inte vet om detta!

Svara gärna om ni kan komma och hur många ni blir (för att underlätta vår planering av tilltugg och andra världsliga detaljer).

Vägbeskrivning:
Vägen mellan Eslöv och Örtofta. Kommer man från Eslöv passerar man ut ur stan, förbi Sallerups kyrka och fortsätter (söderut) mot Örtofta. Efter c:a 2 km (från Sallerups kyrka) gul vägskylt till höger “Slättäng”. Följ grusvägen knappt 2 km till Slättängs Gård. Godset ligger i en 90-graders sväng så man kan knappast missa det. Vi markerar infarten på torsdag!

Kommer man från Örtofta/E22 och Gårdstånga rondellen, eller från Kävlinge, är Slättäng också utsatt med gul vägskylt från vägen mellan Kävlinge och Gårdstånga (väg 104). Man kommer fram till skylten nära väggarp och Lilla Harrie. Därefter är det också att följa grusvägen c:a 2 km.

Välkomna! Vi ses på torsdag!

Press-release Ljuskonstprojektet FOURCE 1.11.11 – 1.1.12

Thursday, November 3rd, 2011

Press-release Ljuskonstprojektet FOURCE 1.11.11 – 1.1.12
 
Konstministeriet lyser upp världen
 
I november 2004 genomfördes ljuskonstprojektet SILO-SILO, och hela Eslöv användes som en jättestor pannå. Eslöv blev med andra ord ett konstverk då Lagerhuset, Lantmännens silo samt gamla och nya Vattentornet i stan lystes upp under dygnets mörka timmar. Nu ska hela Eslövs Kommun användas som ett gigantiskt konstverk då 40 av kommunens 50 vindkraftverk kommer att ingå i ett nytt ljuskonstprojekt. Detta sker i samband med Eslövs firande av sitt 100-årsjubileum, och samtidigt som ett mindre och kortare ljusprojekt löper inne i stadskärnan.
 
Projektet heter FOURCE och har sin officiella projekttid 1.11.11 – 1.1.12 (1 nov 2011 – 1 jan 2012). Men redan nu har lamporna börjat monteras och provtändas för att allting ska hinna bli klart till den officiella invigningsdatumen. Det är nämligen inget litet projekt och det involverar otroligt mycket folk och hjälp från flera företag. Det är 40 strålkastare som ska placeras på toppen av de 80 meter höga vindkraftstornen, och det är inte gjort på en kafferast. Bland annat är fyra olika vindenergibolag involverade och projektet har också fått mycket hjälp av folk som har gillat projektet och velat hjälpa till att realisera det.
 
Lux inte watt
Eftersom mycket av projektet handlar om hållbarhet och sätter ljuset på förnyelsebar energi kräver det även hållbar armatur. Vid det första ljuskonstprojektet (SILO-SILO) var trasiga lampor ett problem. Därför ägnades mycket tid åt att hitta en kraftfull teknik. Man har inte lust att byta ett par lampor i veckan när nordan viner och snögloppen yr på närmare 100 meters höjd. Projektet krävde bland annat lång livslängd och starkt ljus och då föll valet på gasurladdningstekniken. Det är en teknik som bland annat används på all vägtrafikbelysning. Tekniken är otroligt energieffektiv i förhållande till sin ljusmängd. Enkelt uttryckt drar tekniken inte mycket ström, men genererar otroligt starkt ljus. En 70 watts gasurladdningslampa kan lysa som en 1000 Watts halogenstrålkastare, och mycket (mycket) mer än traditionell glödlampsteknik.
 
 
Hänsyn har tagits
Det har tagit flera år att förbereda projektet. Dels har tillståndsbiten varit en nöt att knäcka och inte minst har det tagit tid att hitta pengar och samarbetspartners för det hela. Flera statliga institutioner som Vägverket och Luftfartsverket och kommunala verksamheter, Miljö och Samhällsbyggnad m.fl., har kontaktats och tillfrågats i flera olika omgångar. Länsstyrelsen har förstås fått tillfälle att lämna sina synpunkter på det hela och forskningsinformation har inhämtats från Biologer på Universiteten. Mitt i hela förprojekteringen gick slogs dessutom flera statliga verk ihop och bytte namn, vilket förstås också gjorde utmaningarna en smula intressantare under förberedelsearbetet.
 
 
Ljuskonstprojektet har även anknytning till och ingår i konstnärens mångåriga konstforskningsprojekt om sin födelsestad – “ARKIV – Eslöv By The Sea”.
 
Projektets hemsida: www.fource.se
 
SILO-SILO (2004): www.ministry.novelart.org/#6.0

Official start-date FOURCE

Tuesday, November 1st, 2011

Go visit at www.fource.se