Archive for January, 2015

Traveling light. Not.

Tuesday, January 20th, 2015

cases

Jag kom fram till incheckningsdisken i Houston, Texas en gång på väg hem efter 1,5 månads vistelse i USA. När jag lyfte upp den första väskan på transportbandet bredvid incheckningsdisken tittade tjejen i incheckningen med illa dold förvåning på vågens viktangivelse och utbrast:

“Oh my. That was the load limit, Sir.”

Sen tittade hon på min vagn och såg två väskor till. Hon frågade om jag hade fler väskor. Jag erkände att så var fallet och drog fram kärra nummer två.

“Where is the rest of the family?” undrade hon under det att hon bladade igenom mitt pass. “Oh, no family. I travel by myself” svarade jag och hon tittade upp som om det small en bomb i lokalen och blev blek som ett lakan.

Efter en lång stunds febrigt vägande av väska efter väska samt räknande på papper, lackade svetten i hennes i övrigt felfria panna. Hon konfererade med ett par personer i telefon och rådfrågade något befäl bakom diskarna. Jag iakttog allting mycket intresserat även om en viss oro började bli svår att helt nonchalera. När hon var klar kom hon tillbaka till mig och förklarade att man inte kunde ta med sig så mycket bagage.

“OK, sa jag. What are we doing then?” Planet stod fulltankat på plattan. Hon blev genast professionell och anförtrodde mig att man tänkte göra ett undantag för min del. För en gångs skull. (Jag är Finnair evigt tacksam). Men att jag skulle bli tvungen att betala för övervikt. Det lät rimligt i mina öron (ovetandes om tariffer för detta). Hon fyrade av ett leende och lät det 7:e och sista kollit (en sjösäck modell större) glida ombord på bandet. Hon fäste lapp även på denna, och sade sen att jag var tvungen att betala 1500 kronor (inte dollar!) som extra straffavgift. Innan jag ens hann andas lutade hon sig snabbt fram och viskade nästan, under det att hon såg mig allvarligt i ögonen:

“That is very cheap, Sir. Very cheap. That is what one bag would cost actually…”. Jag tog fram plånboken och betalade med VISA under tiden jag övervägde att fria till den oklanderliga blonda finskan.

“Thankyouverymuch”, sa jag och log mitt bästa Elvis-leende.

Life is so much funnier…

Wednesday, January 14th, 2015

“Life is so much funnier when you have a dirty mind. True story.”

Storm på Ministeriet

Saturday, January 10th, 2015

Det låter som Ministern bor vid havet, trots att han har ungefär 5 mil till närmaste kust. Var ute i eftermiddags och då hade stormen redan satt igång. Det var bitvis svårt att gå upprätt! Bara att hålla i mösssan om man ville ha den kvar. Och ibland var det faktiskt svårt att andas (!) pga sidvinden. Regnet har varit flitigt förekommande sista dygnet och det har lett till en del förändringar. En ny sjö (andra gången på 2 veckor) har dykt upp längs med uppfartsvägen. Den är på c:a 10.000 kvm (kanske 15.000) och uppskattningsvis bör den innehålla 1 miljon liter. Regnet har inte slutat… Har försökt förbereda allt löst på kastvindarna och allt man kan göra nu är att hålla tummarna.

Och de där en miljoner literna försöker ta sig in i Konstministeriets källare…

Dock kan vi meddela att Ministeriets länspump har gjort tre rejäla framtötar, för tillfället ser det ut som om vi klarat den värsta anstormningen.

Stoppnål…

Thursday, January 8th, 2015

cyclops seventh voyage of sinbad harry haussen

På förekommen anledning, som man brukar säga, och i svallvågorna efter vad som hände på satirtidningen Charlie Hebdo i Paris igår då 12 journalister sköts ner och mördades på sin arbetsplats. Jag kommer inte ihåg om det var Strindberg eller om det var “Piraten” (Fritiof Nilsson) som en gång sa att “Det spelar ingen roll om man skriver om en stoppnål, det är alltid någon enögd jävel som tar åt sig”.

Ring around the moon

Tuesday, January 6th, 2015

ring around the moon

There is a icy ring around the moon tonight. Looks like a circular rainbow. This camera probably ain’t the best to capture that. It is almost magic IRL in the dead quiet nite…

YTTRANDEFRIHET

Monday, January 5th, 2015

På förekommen anledning kan det vara idé att läsa och begrunda. Hittade och måste återge denna lysande sammanfattning av begreppet:

YTTRANDEFRIHET

• Yttrandefrihet (liksom församlings- och föreningsfrihet) handlar alltid om förhållandet mellan staten och indviden, aldrig om förhållandet mellan individer eller grupper.

• Du kan inte begränsa min yttrandefrihet. Jag kan inte begränsa din yttrandefrihet.

• Yttrandefriheten är grundlagsfäst och formuleras bl a i I FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och Europakonventionen.

• En individ eller grupp kan aldrig begränsa någon annan individs eller grupps yttrandefrihet, det kan endast staten göra. Däremot kan människor skrämmas eller störas från att utnyttja sin yttrandefrihet.

• Att be någon hålla käften är aldrig att begränsa dennes yttrandefrihet, det är att utnyttja sin egen yttrandefrihet.

• Att vägra publicera någons text är aldrig begränsa dennes yttrandefrihet, det är att utnyttja sin egen yttrandefrihet.

• Alla människor i samhället kan utnyttja sin yttrandefrihet med lika stor rätt, i lika hög grad.

• Man kan aldrig ”bryta mot yttrandefriheten”, däremot kan man bryta mot allmän lag när man utnyttjar yttrandefriheten, t ex lagen om ”hets mot folkgrupp” (8:e paragrafen, 16:e kapitlet i Brottsbalken), eller ”störande av allmän sammankomst” (4:e paragrafen, 16:e kapitlet i Brottsbalken).

• Det finns alltså inga bilder, texter eller uttalanden som ”bryter mot yttrandefriheten”. Däremot kan de som sagt bryta mot paragrafer i brottsbalken.

• Yttrandefriheten är inte något som vi har fått, som vi ska vara tacksamma för. Yttrandefriheten är något vi erövrat – vi har skapat den.

• Yttrandefriheten ”vårdas” bäst genom att användas, som allt annat.

Sunkissed breakfast

Sunday, January 4th, 2015

sunkissed breakfast

Enjoying a quiet sunkissed winter breakfast at the Ministry after feeding the indoor and outdoor cats, firering up the boiler and serving the hens an outdoor breakfast.

Tomma tunnor…

Saturday, January 3rd, 2015

Skramlar mest

Jag tänker lite såhär att det kanske är bra att SD och Svenskarnas Parti bullrar o lever om, nu får vi äntligen veta hur det var i Tyskland på 30-talet
när nazismen växte fram och vi sedan har pekat finger åt tyskjävlarna sedan andra världskriget och snackat om “kollektiv skuld” och tyckt
att “sånt där händer i alla fall inte i VÅRT lilla fina land, så det så.”

New Year Wish

Friday, January 2nd, 2015

new year wish

Gott Nytt! Här är ditt liv.

Thursday, January 1st, 2015

lasse_holmqvist

Råkade fastna framför “Här är ditt Liv” på TV i morse (och även tidigare nu då programserien repriseras) och blir lika fascinerad (och rörd) varje gång. Det är ta mej fan ett otroligt tidsdokument och en fantastisk spegling av min egen uppväxtvärld. Personerna som är med är så väsensskilda från dagens höga tonläge och hysteriska jag-kultur, tatueringar, paradise hotel och nationalistiska stöveltrampande och rasistiska brösttoner att jag tappar hakan. Dåtiden var fylld av äkta kreativitet, skaparglädje och intelligens tycks det, till skillnad mot nutiden med sina konstgjorda kändisar som spottas fram i rampljuset i rask takt… Detta är inte att förväxla med en “det var bättre förr”-postning, utan ska ses som en problematisering av nutidens fixering vid yta – oavsett om det gäller utseende eller kulturell/nationell tillhörighet. Här och nu indelas vi allt skarpare i “vi och dom” och jag undrar om det inte grundar sig på jaget, personkult och yta. Oavsett om det handlar om nationalisters ylande eller kändispressens bökande. Tur ändå att det finns motpoler, men mainstream media MÅSTE ta mig fanken sluta med trålande i skräpkulturen och lyfta fram riktiga människor med riktiga värderingar och viktiga prioriteringar. Vi kan börja med det i år tycker jag. Det är lika bra.

Se där, ett manifest på det nya året…