Ministeriet gratulerar dessutom (26/11)

Idag den 26 november gratulerar Ministeriet naturligtvis det ursprungliga namnsdagsbarnen Konrad och Linus som funnits på dagens datum före 1901. Vid 1901 års namnsdagsreform behöll Linus dagen i ensamt majestät. 1986-1992 då det blev standard med tre namnsdagsnamn fick Katarina sällskap av Carina och Katrin. 1993-2000 blev det ändring och Katarina fick dela på dagen med Carina. Vid 2001 års namnsdagsreform blev det åter nya bullar och Katarina fick istället sällskap av Katja.

Konrad förekom före 1778 tidvis på dagens datum, men flyttades detta år till 12 november och har funnits där sedan dess. Linus har funnits på dagens datum till minne av påven med detta namn, 1986 återinfördes det på 20 januari, men flyttades 1993 tillbaka till dagens datum och har funnits där sedan dess.

Linus var påve antingen från 64 eller 67 till 76 eller 79, Petrus efterträdare som biskop av Rom. Linus vördas som helgon inom Romersk-katolska kyrkan och Östortodoxa kyrkan. Hans helgondag firas den 23 september i väst och 5 november i öst. Det finns flera källor som nämner Linus, men dessa framlägger olika uppgifter. I Liber Pontificalis hävdas det att Linus kom från Toscana och att hans far hette Herculanus, att han utgav en föreskrift om att kvinnor skulle ha huvudbonad vid kyrkobesök, att han dog martyrdöden och att han är begraven vid sidan om den förste påven Petrus. Hans festdag i Romersk-katolska kyrkan är den 23 september, vilket även det bygger på Liber Pontificalis. Enligt Irenaeus valdes Linus av prästerskapet i Rom och stadens invånare efter att apostlarna avlidit. Han skall enligt traditionen ha lidit martyrdöden.

Comments are closed.