Ministeriet gratulerar dessutom (9/5)

Idag den 9 Maj gratulerar Ministeriet det ursprungliga namnsdagsbarnet Akatius som fanns till minne av en kristen martyr, som blev halshuggen i Konstantinopel på 300-talet. 1901 ersatte likaljudande Åke. 1986-1992 då det blev mer eller mindre standard med tre namnsdagsnamn fick Åke sällskap av Åge och Ågot. 1993 blev det dock ändringar och Ove infördes istället som namnsdagsgranne till Åke. 2001 blev det återigen ändring och man återgick till att ha enbart Åke på dagens datum.

Ministeriet noterar idag att det är flaggdag i Norge för frigöringsdagen 1945, det vill säga fredsdagen. Fredsdagen för andra världskrigets slut i Europa 1945 firas i Västeuropa, USA och Kanada (pÃ¥ grund av tidsskillnaden mellan Berlin och Moskva firas denna dag den 9 maj i Ryssland). Värt att notera är att i Sverige uppmärksammas inte denna dag nÃ¥got särskilt…

I övrigt noteras ett par födelsedagar. Ministeriet skänker en speciell tanke och gratulerar i synnerhet: Coca-Cola (som uppfanns 1886 på denna dag), Henry Dunant, Lex Barker, David Attenborough, Niels Jensen och Tomas von Brömssen.

Comments are closed.