Lax a la Teneriffa

Dagarna flyter ihop och blir alltmer lata. Man har börjat glida in i ett skönt ostressat semester-tempo. En månad till av detta hade varit perfekt… Att bara kontemplera Hög och lågvatten i bukten och sen vara nöjd med det. Och doppa sig för att svalka kroppen. Faktum är att gå o doppa sig här i Atlantbukten är en exercis i just skillnaden mellan hög och lågvatten. Hade inte väntat mig en sådan skillnad på en ö ute i Atlanten. Kan inte påminna mig att jag noterat en sådan skillnad förut… Men den är markant. På förmiddagen stiger vattnet alltmer. Varje dag till många turisters förvåning. Det kan vara ett visst tävlingsmoment att hitta en plats närmast vattenbrynet. Men bara bland gröngölingarna. De mer välbevandrade och luttrade vet nämligen att vattnet stiger framåt lunch och en och annan badtoffel sköljs ut och handdukar får hänga på tork. Det skiljer uppåt två meter över dagen. På sen eftermiddag märks det tydligt att vi går mot ebb igen. Det måste ställa en del krav på sjöfolket. Grynnor ute i sundet är nästan osynliga ibland. Inga farvatten för blåbär precis!

Annars har vi nedtecknat ett nytt recept, påfunnet och uppfunnet runt siestatid på dagen när det börjar suga i tarmen. Kan varmt rekommenderas. Säkert förfasas en och annan laxälskare:

Lax a la Teneriffa

Smörstek bitar av laxen med finhackad vitlök, malen svartpeppar, salt och lite valfria örter. Servera med stuvad spenat, potatisklyftor (gärna kanarisk potatis), guacamole och gröna oliver.

Comments are closed.